Μετάβαση στο περιεχόμενο
2102231624 - Δωρεάν μεταφορικά άνω 50€ - Τιμές χωρίς ΦΠΑ
2102231624 - Δωρεάν μεταφορικά άνω 50€ - Τιμές χωρίς ΦΠΑ
Οδηγός Αγοράς Χρωματόμετρου

Οδηγός Αγοράς Χρωματόμετρου

 

Γεωμετρία

Οι γεωμετρίες των χρωματομέτρων αναφέρονται στους διάφορους τρόπους με τους οποίους ένα χρωματόμετρο μπορεί να μετρήσει το χρώμα μιας επιφάνειας. Αυτές οι γεωμετρίες επηρεάζουν τον τρόπο που το φως πέφτει στο δείγμα και πώς μετριέται. Κάθε γεωμετρία είναι κατάλληλη για διαφορετικούς τύπους εφαρμογών, ανάλογα με τη φύση του υλικού που μετριέται και τον τύπο των χρωματικών πληροφοριών που απαιτούνται. Παρακάτω αναφέρονται οι κοινές γεωμετρίες και οι συνιστώμενες εφαρμογές τους:

  1. 0°/45° ή 45°/0° (0°:45° ή 45°:0°):

    • Εφαρμογή: Αυτή είναι μία από τις πιο κοινές γεωμετρίες και χρησιμοποιείται για τη μέτρηση χρώματος με τρόπο που ταιριάζει στενά με την ανθρώπινη οπτική αντίληψη. Χρησιμοποιείται συχνά για επιφάνειες που είναι περίπου επίπεδες και δεν έχουν υφή ή γυαλάδα, όπως τυπωμένα υλικά, μπογιές και πλαστικά.
    • Λεπτομέρειες: Φωτίζει το δείγμα σε γωνία 45 μοιρών και μετρά το αντανακλούμενο φως στις 0 μοίρες (κάθετα στο δείγμα), ή αντίστροφα.
  2. Διάχυτο/8° (d:8°) ή 8°/Διάχυτο (8°:d):

    • Εφαρμογή: Αυτή η γεωμετρία είναι ιδανική για υφασμένες ή ανώμαλες επιφάνειες, όπως υφάσματα, χαλιά και μη υφαντά υλικά. Χρησιμοποιείται επίσης για δείγματα με επιφανειακή γυαλάδα.
    • Λεπτομέρειες: Το δείγμα φωτίζεται διάχυτα (από όλες τις γωνίες), και το αντανακλούμενο φως μετριέται σε γωνία 8 μοιρών, ή αντίστροφα. Αυτή η διάταξη περιλαμβάνει έναν ενσωματωμένο σφαιρικό φωτιστήρα για να εξασφαλίσει διάχυτο φωτισμό.

Διάφραγμα

Το μέγεθος του διαφράγματος (ή της οπής) σε ένα χρωματόμετρο επηρεάζει σημαντικά τη μέτρηση του χρώματος, ιδιαίτερα όταν ασχολούμαστε με δείγματα διαφόρων μεγεθών, υφών ή μοτίβων. Το διάφραγμα είναι το μέρος του χρωματομέτρου που ελέγχει το μέγεθος της περιοχής που φωτίζεται και μετριέται στο δείγμα. Ακολουθούν τα κύρια αποτελέσματα διαφορετικών μεγεθών διαφραγμάτων:

1. Μεγάλο Μέγεθος Διαφράγματος:

  • Επίδραση στη Μέτρηση: Ένα μεγαλύτερο διάφραγμα καλύπτει μια ευρύτερη περιοχή του δείγματος. Αυτό είναι ωφέλιμο όταν χρειάζεται να αποτιμήσουμε το χρώμα σε μια μεγαλύτερη περιοχή, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ετερογενή ή με μοτίβα δείγματα, όπου μικρές περιοχές μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτικές του συνόλου του δείγματος.
  • Κατάλληλο για: Ιδανικό για δείγματα με ανισόμετρη κατανομή χρώματος, μεγάλα μοτίβα ή παραλλαγές υφής. Περιλαμβάνει υλικά όπως φυσικά προϊόντα (ξύλο, πέτρα), υφάσματα με μοτίβα ή δείγματα με κόκκους.


2. Μικρό Μέγεθος Διαφράγματος:

  • Επίδραση στη Μέτρηση: Ένα μικρότερο διάφραγμα επιτρέπει πιο ακριβείς, τοπικές μετρήσεις χρώματος. Αυτό είναι κρίσιμο κατά τη μέτρηση μικρών δειγμάτων ή συγκεκριμένων σημείων σε ένα δείγμα. Βοηθά στον ακριβή χαρακτηρισμό των χρωμάτων χωρίς την επέμβαση από τις γύρω περιοχές.
  • Κατάλληλο για: Καλύτερο για μικρά δείγματα, δείγματα με μικρά, λεπτομερή μοτίβα ή όταν χρειάζεται να μετρήσετε ένα συγκεκριμένο μέρος ενός ετερογενούς υλικού χωρίς τον μέσο όρο σε μεγαλύτερη περιοχή. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη μέτρηση του χρώματος μικρών τυπωμένων χαρακτήρων, κηλίδων σε φρούτα ή συγκεκριμένων συστατικών ενός σύνθετου υλικού.

3. Ρυθμιζόμενο Μέγεθος Διαφράγματος:

  • Επίδραση στη Μέτρηση: Ορισμένα προηγμένα χρωματόμετρα διαθέτουν ρυθμιζόμενα διαφράγματα, επιτρέποντας στον χρήστη να αλλάζει το μέγεθος της οπής ανάλογα με τις απαιτήσεις του δείγματος. Αυτή η ευελιξία είναι επωφελής για διάφορες εφαρμογές.
  • Κατάλληλο για: Ιδανικό για εργαστήρια ή βιομηχανίες όπου μετριούνται μια ευρεία γκάμα τύπων και μεγεθών δειγμάτων, απαιτώντας και ευρείες και τοπικές χρωματικές μετρήσεις.

 

Επόμενο άρθρο Οδηγός Αγοράς για Gloss Meters
5704-CP01 - Προτυπα Χρωματα Insize
€3.398 - €3.398
PCE-CSM-PTB - Powder Test Box Pce
€524 - €524