Μετάβαση στο περιεχόμενο
2102231624 - Δωρεάν μεταφορικά άνω 50€ - Τιμές χωρίς ΦΠΑ
2102231624 - Δωρεάν μεταφορικά άνω 50€ - Τιμές χωρίς ΦΠΑ
Οδηγός Αγοράς για Υγρασιόμετρα - Θερμόμετρα Χώρου

Οδηγός Αγοράς για Υγρασιόμετρα - Θερμόμετρα Χώρου

 

Η ακρίβεια είναι ένα βασικό στοιχείο που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αγοράζετε έναν υγρασιόμετρο χώρου. Για παράδειγμα, ένα υγρασιόμετρο χώρου υψηλής ακρίβειας θα ήταν απαραίτητο για έναν επιθεωρητή ασφάλειας τροφίμων, καθώς πρέπει να πληρούνται αυστηρά πρότυπα όσον αφορά την αποθήκευση και την ψύξη των τροφίμων. Αντίθετα, εάν αναζητάτε έναν μετρητή υγρασίας αέρα για χρήση στο σπίτι σας, μια συσκευή με χαμηλότερη ακρίβεια θα σας παρείχε μια επαρκή εκτίμηση της σχετικής υγρασίας σε εσωτερικούς χώρους.

Για εφαρμογές προσωρινής μέτρησης υγρασίας (όπως απλές μετρήσεις ελέγχου, επιτόπιοι έλεγχοι για την αξιολόγηση των συνθηκών στεγνώματος σκυροδέματος ή αξιολογήσεις της απόδοσης του συστήματος θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού (HVAC), μπορεί να χρησιμοποιηθεί φορητός μετρητής υγρασίας αέρα χωρίς μνήμη.

Για μακροχρόνια ή συνεχή παρακολούθηση της σχετικής υγρασίας, είναι ιδανικός ένας σταθερός μετρητής υγρασίας αέρα με δυνατότητα μνήμης και καταγραφής δεδομένων. Πολλοί σταθεροί μετρητές υγρασίας αέρα με καταγραφή μνήμης και αποθήκευση δεδομένων μέτρησης υγρασίας με ημερομηνία και ώρα είτε σε εσωτερική μνήμη είτε σε αφαιρούμενη κάρτα μνήμης SD. Ανάλογα με το μοντέλο, ορισμένοι μετρητές υγρασίας αέρα για συνεχή παρακολούθηση καταγράφουν και αποθηκεύουν τις ελάχιστες και μέγιστες μετρήσεις ή/και εκπέμπουν συναγερμό όταν επιτευχθεί ένα συγκεκριμένο όριο υγρασίας αέρα που καθορίζεται από τον χρήστη. Οι περισσότεροι μετρητές υγρασίας αέρα καταγραφής δεδομένων επιτρέπουν τη μεταφορά των αποθηκευμένων δεδομένων στον υπολογιστή χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό, καλώδιο διασύνδεσης USB ή RS-232 και/ή συσκευή ανάγνωσης καρτών μνήμης SD. Η μεταφορά δεδομένων σε υπολογιστή διευκολύνει την τεκμηρίωση και την αναφορά, καθώς οι μετρήσεις δεν χρειάζεται να καταγράφονται με το χέρι. Επιπλέον, ορισμένα προϊόντα μετρητών υγρασίας αέρα αποθηκεύουν τα δεδομένα σε μορφή συμβατή με το Microsoft Excel.

Στατικοί μετρητές υγρασίας αέρα που χρησιμοποιούνται για τη συνεχή παρακολούθηση ελεγχόμενων από το κλίμα περιβαλλόντων όπως φορτηγά ψυγεία, μονάδες αποθήκευσης, αποθήκες και αρχεία μουσείων χρησιμοποιούνται για την επιθεώρηση των εσωτερικών περιβαλλοντικών συνθηκών στο πλαίσιο της ασφάλειας και της διασφάλισης ποιότητας. Οι μετρητές υγρασίας αέρα με μνήμη βοηθούν επίσης στην τεκμηρίωση της συμμόρφωσης ενός οργανισμού με τα βιομηχανικά πρότυπα και τις βέλτιστες πρακτικές. Οι μετρητές υγρασίας αέρα για μόνιμη εγκατάσταση συνήθως συνοδεύονται από τα απαραίτητα στηρίγματα ή το υλικό που απαιτείται για την τοποθέτηση της συσκευής σε τοίχο ή ράγα DIN. Συχνά ένα όργανο μετρητή υγρασίας αέρα σταθερής εγκατάστασης είναι εξοπλισμένο με βάση στήριξης ή τρίποδο, έτσι ώστε η συσκευή να μπορεί να τοποθετηθεί όπως απαιτείται σε ένα γραφείο, τραπέζι, πάγκο ή πάγκο εργασίας. Εάν είναι απαραίτητο να διαβάσετε τα αποτελέσματα της μέτρησης υγρασίας από απόσταση, θα πρέπει να επιλέξετε έναν μετρητή υγρασίας αέρα με μεγάλη και ευανάγνωστη οθόνη υγρών κρυστάλλων (LCD). Επιπλέον, όταν εργάζεστε σε περιβάλλοντα χαμηλού φωτισμού ή σκοτεινού φωτισμού, είναι σημαντικό η οθόνη να έχει οπίσθιο φωτισμό.

Και πάλι, η εφαρμογή παίζει σημαντικό ρόλο κατά την επιλογή ενός μετρητή υγρασίας αέρα. Για μη επαγγελματική χρήση, συνιστάται ένας απλός μετρητής υγρασίας αέρα που χρειάζεται μόνο να ανάψει για να ξεκινήσει η μέτρηση. Οι περισσότερες επαγγελματικές χρήσεις απαιτούν έναν μετρητή υγρασίας αέρα με πιο προηγμένες λειτουργίες. Λάβετε υπόψη σας, όσες περισσότερες λειτουργίες διαθέτει ένας μετρητής υγρασίας αέρα, τόσο πιο περίπλοκη θα είναι η χρήση του μετρητή υγρασίας αέρα. Ωστόσο, οι έμπειροι εργολάβοι, τεχνικοί και μηχανικοί θα είναι περισσότερο από άνετοι χρησιμοποιώντας έναν μετρητή υγρασίας αέρα με πρόσθετη λειτουργικότητα, καθώς οι δομές μενού του ψηφιακού μετρητή υγρασίας αέρα είναι κάπως τυποποιημένες σε όλη τη βιομηχανία εξοπλισμού δοκιμών, μετρήσεων και επιθεωρήσεων. Εάν ένας μετρητής υγρασίας αέρα έχει πολλές διαφορετικές λειτουργίες, μπορεί να είναι χρήσιμο να υπάρχουν πολλά κουμπιά ή πλήκτρα στη συσκευή, καθώς περισσότερα πλήκτρα μπορούν να παρέχουν συντομεύσεις εξοικονόμησης χρόνου για την πλοήγηση στη δομή μενού μιας συσκευής.



Η προστασία (IP) του μετρητή υγρασίας αέρα είναι πρόσθετοι παράγοντες που πρέπει να διερευνήσετε πριν από την αγορά. Ανάλογα με τις αναμενόμενες συνθήκες λειτουργίας, ο μετρητής υγρασίας αέρα μπορεί να χρειαστεί να είναι κατασκευασμένος από ανθεκτικό υλικό, όπως πλαστικό ABS υψηλής ποιότητας. Το περίβλημα του μετρητή υγρασίας αέρα μπορεί επίσης να χρειαστεί να είναι αδιάβροχο ή αδιάβροχο.

Τέλος, μην ξεχάσετε να αξιολογήσετε την παροχή ρεύματος και τα αξεσουάρ του μετρητή υγρασίας αέρα. Εάν ο μετρητής υγρασίας αέρα τροφοδοτείται από μπαταρίες, οι μπαταρίες θα πρέπει να έχουν μέγεθος που χρησιμοποιείται συνήθως, ώστε να είναι εύκολο να βρεθούν και να αντικατασταθούν οικονομικά. Εάν ο μετρητής υγρασίας αέρα τροφοδοτείται από μετασχηματιστή AC, φροντίστε να βεβαιωθείτε ότι το καλώδιο τροφοδοσίας δεν θα επηρεάσει άλλες πτυχές του περιβάλλοντος εργασίας σας.

Στη σύγχρονη τεχνολογία μέτρησης, ένας μετρητής υγρασίας αέρα χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με ένα όργανο μέτρησης θερμοκρασίας. Οι μετρούμενες τιμές για τη σχετική υγρασία και τη θερμοκρασία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα για τη μέτρηση του σημείου δρόσου ή της περιεκτικότητας σε υδρατμούς.


Η υγρασία, που ονομάζεται επίσης σχετική υγρασία ή υγρασία αέρα, ορίζεται ως η ποσότητα των υδρατμών στον αέρα. Ωστόσο, η υγρασία είναι σχετική. Είναι φυσιολογικό και μάλιστα σημαντικό ο αέρας να περιέχει υδρατμούς. Η ποσότητα των υδρατμών στον αέρα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της θερμοκρασίας του αέρα. Ο ζεστός αέρας είναι γενικά πιο υγρός από τον κρύο αέρα. Αυτό σημαίνει ότι όταν η θερμοκρασία του αέρα μειώνεται, η μέγιστη ποσότητα νερού που μπορεί να κρατήσει ο αέρας μειώνεται επίσης. Ένας μετρητής υγρασίας αέρα εμφανίζει μετρήσεις σε ποσοστό σχετικής υγρασίας (% RH). Έτσι, εάν ένας μετρητής υγρασίας αέρα εμφανίζει αποτέλεσμα μέτρησης 20% RH, τότε ο αέρας συγκρατεί το 20% της μέγιστης δυνατής ποσότητας νερού σε αυτή τη θερμοκρασία.

Όταν ο αέρας είναι υγρός σε εξωτερικούς χώρους, το νερό και ο ιδρώτας εξατμίζονται πιο αργά. Η ομίχλη, η δροσιά και η βροχόπτωση γίνονται πιο πιθανές. Σε εσωτερικούς χώρους, η υψηλή υγρασία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα για όσους υποφέρουν από αλλεργίες, άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Μπορεί επίσης να σχηματιστεί υπερβολική συμπύκνωση σε υπερβολικά υγρά εσωτερικά περιβάλλοντα, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη μούχλας και βακτηρίων. Ωστόσο, όταν ο εσωτερικός αέρας είναι πολύ ξηρός, το δέρμα γίνεται ξηρό και μπορεί ακόμη και να ραγίσει. Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα με αιμορραγία από τη μύτη σε πολύ ξηρά κλίματα.

Όταν ο αέρας είναι πολύ υγρός σε εσωτερικούς χώρους, μερικές φορές μπορεί να είναι αρκετό να ανοίξετε απλά μερικά παράθυρα και πόρτες. Άλλες φορές, η απόδοση του συστήματος HVAC θα πρέπει να αξιολογείται από εκπαιδευμένο επαγγελματία.

Εφαρμογή μετρητών υγρασίας σε αποθήκες και αποθηκευτικούς χώρους

Η ανθεκτικότητα και η διάρκεια ζωής πολλών υλικών εξαρτάται από τις κλιματικές συνθήκες στην αποθήκη. Η υπερβολικά υψηλή υγρασία αέρα καθώς και η πολύ χαμηλή υγρασία μπορεί να είναι επιβλαβής και να προκαλέσει ζημιά στα αποθηκευμένα προϊόντα. Προκειμένου να προστατευθούν τα υψηλής ποιότητας και ευαίσθητα προϊόντα, η θερμοκρασία και η υγρασία στο χώρο αποθήκευσης θα πρέπει να παρακολουθούνται με συσκευή μέτρησης υγρασίας και να ρυθμίζονται εάν είναι απαραίτητο. Σε περίπτωση υπέρβασης των καθορισμένων οριακών τιμών, ορισμένοι από τους μετρητές υγρασίας μπορούν να ενεργοποιήσουν συναγερμούς ή να ενεργοποιήσουν αυτόματα τις συσκευές για αερισμό, έλεγχο θερμοκρασίας, αφύγρανση ή ύγρανση αέρα. Πριν από την αποθήκευση, πρέπει να διευκρινιστεί ποιες απαιτήσεις θερμοκρασίας και υγρασίας πρέπει να πληρούνται για τα συγκεκριμένα υλικά που πρόκειται να αποθηκευτούν.

Εάν πρόκειται να αποθηκευτούν διαφορετικά υλικά με διαφορετικές απαιτήσεις, συνιστάται η επιλογή και η προετοιμασία χωριστών αποθηκευτικών χώρων σύμφωνα με τις απαιτήσεις. Τα τρόφιμα που πρόκειται να μεταποιηθούν στις κουζίνες της καντίνας, για παράδειγμα, έχουν πολύ διαφορετικές απαιτήσεις όσον αφορά τη θερμοκρασία και την υγρασία. Ενώ το αλεύρι, η ζάχαρη, το αλάτι και οι ξηροί καρποί πρέπει να προστατεύονται από την υπερβολική υγρασία, τα φρεσκοκομμένα τρόφιμα που δεν έχουν διατηρηθεί ειδικά, όπως οι πατάτες, τα λαχανικά, οι σαλάτες και ορισμένα είδη φρούτων, απαιτούν σχετικά υψηλή σχετική υγρασία. Δεδομένου ότι τα ίδια τα φρούτα περιέχουν πολύ νερό, χάνουν τη γεύση και τη συνοχή τους όταν η υγρασία απελευθερώνεται σε έναν πολύ ξηρό αέρα.

Οι μετρητές υγρασίας είναι επίσης σημαντικοί για την παρακολούθηση του εσωτερικού κλίματος στις αποθήκες πρώτων υλών και τελικών προϊόντων στις εταιρείες παραγωγής, έτσι ώστε τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, το χαρτί, τα υφάσματα και τα ανθεκτικά στη διάβρωση μεταλλικά μέρη να μην γίνονται άχρηστα λόγω εσφαλμένων συνθηκών αποθήκευσης

Καλό κλίμα στα γραφεία

Σε πολλά επαγγέλματα, οι άνθρωποι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στο ίδιο δωμάτιο. Το κλίμα εκεί είναι σημαντικό για την ευημερία και άρα για την απόδοση των εργαζομένων. Σημαντικοί παράγοντες για το κλίμα των εσωτερικών χώρων είναι η θερμοκρασία, η υγρασία, η ταχύτητα του αέρα και η θερμική ακτινοβολία. Η θερμοκρασία και η υγρασία μπορούν να ελεγχθούν με έναν απλό μετρητή υγρασίας που εμφανίζει επίσης τη θερμοκρασία.

υγρασιομετρο χωρου για γραφειο
Ωστόσο, η αντίληψη της θερμοκρασίας, όπως και στους εξωτερικούς χώρους, επηρεάζεται από την ταχύτητα του αέρα, την υγρασία του αέρα και την ακτινοβολία θερμότητας. Για να εκτιμήσετε τη θερμοκρασία δωματίου, δεν αρκεί απλώς να μετρήσετε τη θερμοκρασία του αέρα. Η θερμοκρασία που προκύπτει από τη θερμοκρασία του αέρα και τη μέση θερμοκρασία ακτινοβολίας των επιφανειών που περικλείουν το δωμάτιο ονομάζεται λειτουργική θερμοκρασία δωματίου. Μπορεί να προσδιοριστεί από τη θερμοκρασία του αέρα και τις επιφανειακές θερμοκρασίες των τοίχων και των οροφών ή με τη βοήθεια ενός ειδικού θερμόμετρου, του θερμόμετρου της σφαίρας ή του θερμόμετρου μαύρης σφαίρας. Η ταχύτητα και η υγρασία του αέρα επηρεάζουν επίσης τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος μέσω του δέρματος και επομένως στην αίσθηση της ζεστασιάς. Εάν η θερμοκρασία του αέρα είναι χαμηλότερη από τη θερμοκρασία του σώματος, οι υψηλότεροι ρυθμοί ροής οδηγούν σε ταχύτερη ψύξη του σώματος, κάτι που είναι συνήθως επιθυμητό σε ζεστό καιρό. Ωστόσο, η υψηλή υγρασία εμποδίζει τη ρύθμιση της θερμότητας του σώματος μέσω της εφίδρωσης. Για φυσιολογικούς λόγους, οι τιμές για τη μέγιστη σχετική υγρασία καθορίζονται στους τεχνικούς κανόνες για τους χώρους εργασίας ASR A3.6. Η επιτρεπόμενη τιμή είναι 80% σε θερμοκρασία αέρα 20 ° C, 70% σε 22 ° C, 62% σε 24 ° C και μόνο 55% σε θερμοκρασία αέρα 26 ° C.
Υπάρχουν μετρητές υγρασίας για μετρήσεις κλίματος εσωτερικού χώρου που είναι εξοπλισμένοι με αισθητήρα για τη μέτρηση των ταχυτήτων ροής και άλλες ειδικές συσκευές με λειτουργίες εκτίμησης του φορτίου θερμικής καταπόνησης.
Επίσης, τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και ρύπων στον αέρα των εσωτερικών χώρων επηρεάζουν την ικανότητα συγκέντρωσης στο χώρο εργασίας και μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας. Οι τιμές για το διοξείδιο του άνθρακα, τη φορμαλδεΰδη και τις πτητικές οργανικές ενώσεις μπορούν να προσδιοριστούν με φθηνές συσκευές μέτρησης. Πολλές από αυτές τις συσκευές περιβαλλοντικής μέτρησης απλοποιούν την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων δίνοντας οπτικά ή ακουστικά σήματα ότι οι οριακές τιμές έχουν ξεπεραστεί. Στη συνέχεια, μπορεί κανείς να μειώσει την περιεκτικότητα σε ρύπους στον αέρα του δωματίου, για παράδειγμα, με στοχευμένο αερισμό.

Προηγούμενο άρθρο Οδηγός Αγοράς για Μετρητές Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας EMF
Επόμενο άρθρο Οδηγός Αγοράς για Φωτόμετρα