Μετάβαση στο περιεχόμενο
2102231624 - Δωρεάν μεταφορικά άνω 50€ - Τιμές χωρίς ΦΠΑ
2102231624 - Δωρεάν μεταφορικά άνω 50€ - Τιμές χωρίς ΦΠΑ
Οδηγός Αγοράς για Κολαουζα

Οδηγός Αγοράς για Κολαουζα

Το κολαουζο είναι ένα κοπτικό εργαλείο για την κατασκευή σπειρώματος σε μια οπή. Υπάρχουν κολαούζα για όλων των ειδών σπειρωμάτων. (Μετρικά, Ίντσες, για VCoil & PG Ηλεκτρολογικά.)

Τα κολαουζα έχουν φτερά (flutes) για 3 λόγους. Για να παρέχουν κοπτικές ακμές, να προσφέρουν χώρο για τα γρέζια (chip control) και για να διοχετεύουν κοπτικό υγρό κατά την κοπή. Τα κολαουζα με ίσια φτερά (straight flute) είναι τα πιο ευρέως διαδεδομένα λόγω της ευκολίας κατασκευής τους και επειδή αποδίδουν αρκετά ικανοποιητικά στις περισσότερες περιπτώσεις.

Τα κολαουζα έχουν 3 διαφορετικούς τύπους κωνικότητας στο άκρο τους.

  • Taper chamfer (7-9 threads
  • plug chamfer (3-5 thread)
  • bottoming chamfer (1 - 1 1/2 thread)
τύποι κολαούζων

Η πρώτη κατηγορία (taper chamfer) κατανέμει το φορτίο κοπής πάνω στον μεγαλύτερο αριθμό σπειρών και επιτρέπει την ευκολότερη εκκίνηση της κοπής στο τεμάχιο εργασίας. Επομένως, αυτός ο τύπος είναι ιδιαίτερα κατάλληλος για δύσκολα προς κατεργασία μέταλλα. Όπως είναι φυσικό τα κολαούζα με Taper chamfer είναι σπάνια κατάλληλα για τυφλές οπές (μεγάλο τμήμα της τρύπας θα μείνει χωρίς σπείρωμα). Επιπλέον απαιτούν μεγαλύτερο βάθος από τους άλλους τύπους για να παράγουν πλήρη σπειρώματα σε διαμπερές οπές.

Η δεύτερη κατηγορία (plug chamfer) είναι ο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενος τύπος. Επειδή αυτός ο τύπος δεν χρειάζεται να διεισδύσει τόσο βαθιά είναι ταχύτερος στην παραγωγή.

Τέλος η κατηγορία (bottoming chamfer) χρησιμοποιείται συνήθως μόνο για τυφλές οπές.

Τα κολαουζα επίσης χωρίζονται σε κολαουζα χειρός και μηχανής. Τα χειρός λέγονται και Σετ αφού είναι σε σετ 3 ή 2 τεμαχίων αναλόγως το μέγεθος.

 

Προηγούμενο άρθρο Οδηγός για Κονδύλια
Επόμενο άρθρο Οδηγός Αγοράς για Κωνικές Φρέζες
EX - Εξολκεις Βιδας Hepyc
€1,70 - €37,20