Μετάβαση στο περιεχόμενο
2102231624 - Δωρεάν μεταφορικά άνω 50€ - Τιμές χωρίς ΦΠΑ
2102231624 - Δωρεάν μεταφορικά άνω 50€ - Τιμές χωρίς ΦΠΑ
Οδηγός Αγοράς για Θερμόμετρα Επαφής

Οδηγός Αγοράς για Θερμόμετρα Επαφής

 

Τα θερμόμετρα επαφής μετρούν τη θερμοκρασία κάνοντας επαφή με το προς μέτρηση αντικείμενο - μέσω ενός θερμικού ανιχνευτή  κάποιου τύπου. Αυτοί μπορεί να είναι ανιχνευτές διείσδυσης (το πιο κοινό είδος, με μυτερό άκρο, συχνά για εισαγωγή σε τρόφιμα), ανιχνευτές εμβάπτισης (για υγρά), ανιχνευτές αέρα (συνήθως για τη μέτρηση του αέρα του περιβάλλοντος σε περιβάλλοντα παγωμένου/ψύξης/φούρνων) και ανιχνευτές επιφάνειας για μετρησεις σε επίπεδες επιφάνειες π.χ. θερμαινόμενες πλάκες, με τις οποίες οι ανιχνευτές (θερμοστοιχεία) με αιχμηρό άκρο μπορεί να δυσκολεύονται να έρθουν σε επιτυχή επαφή.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αισθητήρων επαφής που χρησιμοποιούνται σε αυτούς τους τύπους ανιχνευτών για τη λήψη μέτρησης π.χ. θερμοστοιχεία (thermocouple), θερμίστορ (thermistor) ή αισθητήρες PT100.
Τα θερμοστοιχεία χρησιμοποιούνται συνήθως, λόγω του μεγάλου εύρους θερμοκρασίας και της μέτρησής τους σε ένα ευρύ φάσμα. Τα θερμοστοιχεία είναι συνήθως χαμηλού κόστους, μπορούν να ενσωματωθούν σε μικρούς ανιχνευτες και έχουν γρήγορο χρόνο απόκρισης.

Οι αισθητήρες τύπου θερμίστορ χρησιμοποιούνται γενικά όταν απαιτείται μεγαλύτερη ακρίβεια. Έχουν μικρότερο εύρος μέτρησης, αλλά θεωρούνται ως ένας από τους πιο ακριβείς αισθητήρες θερμοκρασίας, προσφέροντας μετρήσεις υψηλής ακρίβειας +/- 0,4°C ή καλύτερες.

Οι αισθητήρες PT100 μπορούν να προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια και χρησιμοποιούνται συχνά σε εργαστηριακές εφαρμογές ή ως μέτρηση τύπου αναφοράς.

θερμομετρα επαφης

 

 

Τα θερμόμετρα χωρίς επαφή μετρούν μόνο τη θερμοκρασία της επιφάνειας και συχνά αναφέρονται ως θερμόμετρα IR (Υπέρυθρα) ή Laser, λόγω του γεγονότος ότι πολλά διαθέτουν λέιζερ για την σκοπευση. Αυτά τα θερμόμετρα λειτουργούν με την αρχή ότι όλα τα αντικείμενα πάνω από το απόλυτο μηδέν, εκπέμπουν υπέρυθρη ενέργεια και αυτό είναι που μετρούν.


Το γεγονός ότι δεν απαιτείται επαφή με το προς μέτρηση αντικείμενο, μπορεί να είναι πλεονέκτημα για μερικούς λόγους π.χ. Ασφάλεια (εάν το αντικείμενο είναι ηλεκτρικά «ζωντανό») Προσβασιμότητα (δεν μπορούν όλοι οι ανιχνευτές να έχουν πρόσβαση σε δύσκολες περιοχές μέτρησης) & επίσης ακεραιότητα του προϊόντος (τρόφιμα που μπορεί να καταστραφούν από την εισαγωγή ανιχνευτή).

Από πρακτική άποψη, οι κύριες διαφορές μεταξύ θερμομέτρων επαφής και μη επαφής μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

  • Ακρίβεια: Γενικά τα θερμόμετρα επαφής είναι πολύ πιο ακριβή από τα θερμόμετρα υπερύθρων
  • Χρόνος απόκρισης: Τα θερμόμετρα υπερύθρων ανταποκρίνονται ταχύτερα από τα θερμόμετρα ανιχνευτή - σχεδόν στιγμιαία
  • Δυνατότητα μέτρησης: Τα θερμόμετρα υπερύθρων θα μετρούν μόνο τη θερμοκρασία της επιφάνειας (όχι του εσωτερικού), επομένως δεν είναι πάντα κατάλληλα για ορισμένες εφαρμογές τροφίμων
Προηγούμενο άρθρο Οδηγός Αγοράς για Θερμόμετρα Υπερύθρων