Μετάβαση στο περιεχόμενο
2102231624 - Δωρεάν μεταφορικά άνω 50€ - Τιμές χωρίς ΦΠΑ
2102231624 - Δωρεάν μεταφορικά άνω 50€ - Τιμές χωρίς ΦΠΑ
Μεθοδος Μέτρησης Σκληρότητας Brinell

Μεθοδος Μέτρησης Σκληρότητας Brinell

Η μέθοδος Brinell είναι μια στατική μέθοδος δοκιμής σκληρότητας, η οποία έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
  • Πρόκειται για μια μέθοδο μέτρησης σκληρότητας που υπαγορεύεται από τα πρότυπα ISO 6506, ASTM E
  • Η μέθοδος Brinell έχει εύρος δοκιμαστικού φορτίου από 1 έως 3000kgf πράγμα που σημαίνει ότι η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δοκιμές σκληρότητας σε περιοχές χαμηλού φορτίου και κυρίως μακροσκοπικών μετρήσεων.
  • Είναι μια οπτική μέθοδος. Αυτό σημαίνει ότι το μέγεθος του αποτυπώματος που απομένει από τον διεισδυτή μετράται για να προσδιοριστεί η τιμή σκληρότητας ενός δοκιμίου.
  • Το σχήμα του διεισδυτή είναι σφαιρικό καρβίδιο βολφαρμίου με διάμετρο 1, 2.5, 5 ή 10 mm ανάλογα με τη συγκεκριμένη μέθοδο.


Αρχή λειτουργίας

Η σκληρότητα του Brinell (HBW) προκύπτει από το πηλίκο της εφαρμοζόμενης δύναμης δοκιμής (F σε newtones (N)) και την επιφάνεια του αποτυπώματος πάνω στο δείγμα (η προεξοχή της εγκοπής) μετά την απόσυρση της δύναμης δοκιμής . Για τον υπολογισμό της επιφάνειας του αποτυπώματος χρησιμοποιείται ο αριθμητικός μέσος (δ) των δύο κάθετων διαγώνιων (d1 και d2 σε mm) (εικόνα 1), επειδή η βασική περιοχή των περιθωρίων του Brinell συχνά δεν είναι ακριβώς στρογγυλή.

Εικόνα 1: Aαρχή λειτουργίας μέτρησης σκληρότητας κατά Brinell.

Απαιτήσεις δείγματος για τη μέθοδο Brinell

Όταν χρησιμοποιείται η μέθοδος δοκιμής σκληρότητας Brinell το δείγμα πρέπει να είναι επίπεδο και παράλληλο.Το δοκιμαζόμενο δείγμα πρέπει να έχει επίπεδη, μεταλλικά γυμνή και λεία επιφάνεια Το δείγμα πρέπει να στερεωθεί σε άκαμπτο στήριγμα τοποθέτησης, έτσι ώστε να μην μπορεί να κινηθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δοκιμής. Κανονικά, η επιφάνεια του δείγματος πρέπει να είναι αρκετά καλή ώστε να επιτρέπει τη σωστή οπτική αξιολόγηση της εσοχής κατά τη μέθοδο Brinell.

Εξήγηση συντομογραφίας

1. Η αριθμητική τιμή σκληρότητας (μεταξύ 26 και 800).
2. Τα τρία γράμματα "HBW", δηλώνουν Hardness Brinell (με σφαίρα από σκληρό μέταλλο κατασκευασμένο από καρβίδιο βολφραμίου).
Προηγούμενο άρθρο Μεθοδος Μέτρησης Σκληρότητας Vickers
ISHB-TSA - Σκληρόμετρο Brinell Insize
€4.214 - €4.214
ISHB-P101 - Σκληρόμετρο Brinell Insize
€2.746 - €2.746
ISHB-H131 - Σκληρόμετρο Brinell Insize
€8.282 - €8.282