Μετάβαση στο περιεχόμενο
2102231624 - Δωρεάν μεταφορικά άνω 50€ - Τιμές χωρίς ΦΠΑ
2102231624 - Δωρεάν μεταφορικά άνω 50€ - Τιμές χωρίς ΦΠΑ
Οδηγός Αγοράς για Τρυπάνια

Οδηγός Αγοράς για Τρυπάνια

Τα τρυπάνια αποτελούνται από τρία κύρια μέρη: το στέλεχος, το σώμα και το σημείο διάτρησης. Τα twist drills (περιστρεφόμενα τρυπάνια), είναι ο πιο κοινός τύπος τρυπανιού. Χρησιμοποιούνται για τη διάνοιξη οπών σε υλικά όπως πλαστικό, ξύλο και χάλυβας. Ωστόσο, χρησιμοποιούνται πιο συχνά για κοπή μετάλλων και είναι συνήθως κατασκευασμένα από χάλυβα υψηλής ταχύτητας γνωστό και ως HSS.(High Speed Steel)

Μερη τρυπανιού

Το στέλεχος είναι το άνω κυλινδρικό λείο τμήμα του τρυπανιού που χρησιμοποιείται για να πιάσει και να οδηγήσει το τρυπάνι. Είναι κωνικό για να επιτρέπει την εύκολη εισαγωγή στο τσοκ. Το άνω άκρο του στελέχους είναι μερικές φορές επίπεδο και αναφέρεται ως tank.

Το σώμα του τρυπανιού είναι τοποθετημένο στο κάτω άκρο του τρυπανιού, τρέχοντας από κάτω από το στέλεχος μέχρι το σημείο κοπής. Έχει ένα πάνω άκρο με λαιμό του οποίου η διάμετρος είναι μικρότερη από το τμήμα του κορμού πάνω από το λαιμό και το υπόλοιπο σώμα. Έχει πολλά υποτμήματα, όπως τα φτερά. Ένα φτερό είναι μια βαθιά αυλάκωση που συχνά τυλίγεται γύρω από το κομμάτι, παρέχοντας έναν τρόπο για τα απόβλητα υλικά (γρέζια) να βγουν από την τρύπα.

Η ακμή είναι η ακονισμένη άκρη του τρυπανιού σε σχήμα κώνου που αποτελείται από το πλευρικό πρόσωπο και τα χείλη κοπής. Οι κύριες κοπτικές ακμές κάνουν την πραγματική διάτρηση. Αν και οι παραλλαγές είναι μικρές, οι μεγάλες ακμές κοπής υπερτερούν των κοντών κοπτικών άκρων όσον αφορά την απόδοση κοπής.

κοπτικες ακμες τρυπανιου

Απο τι υλικά κατασκευάζονται τα τρυπάνια;

Ανθρακούχος χάλυβας
Οι ανθρακούχοι χάλυβες εργαλείων χρησιμοποιούνται σε χώρους όπου δημιουργείται πολύ λίγη θερμότητα. Τα τρυπάνια είναι κατασκευασμένα από χάλυβα χαμηλής και υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα.


Χάλυβας υψηλής ταχύτητας (HSS)
Λόγω της αυξημένης σκληρότητάς του και της βελτιωμένης αντοχής στη φθορά, ο χάλυβας υψηλής ταχύτητας (HSS) είναι ένα προτιμώμενο υλικό για χρήση σε τρυπάνια. Αυτά τα χαρακτηριστικά επιτρέπουν τη διάτρηση σε υψηλότερες ταχύτητες και μέσω σκληρότερων υλικών.


Κοβάλτιο
Τα τρυπάνια Cobalt High-Speed Steel (HSS) περιέχουν κοβάλτιο, το οποίο αυξάνει τη σκληρότητα του υλικού πάνω από το συνηθισμένο HSS.


Καρβίδιο
Τα τρυπάνια από καρβίδιο μετάλλου είναι ιδανικά για διάτρηση μη σιδηρούχων μετάλλων. Τα τρυπάνια καρβιδίου θα διαρκέσουν περισσότερο από τα τρυπάνια κοβαλτίου κατά 10 ή 20. Ωστόσο, ένα τρυπάνι καρβιδίου μπορεί να κοστίσει σχεδόν δέκα φορές την τιμή ενός τρυπανιού κοβαλτίου.

Επικαλύψεις Τρυπανιών

Bright Finish
Στην επιφάνεια των τρυπανιών με bright finish (λαμπερό γκρι φινίρισμα) δεν υπάρχουν επιστρώσεις που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του εργαλείου και βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα κοπής. Το bright finish είναι η λιγότερο δαπανηρή επιλογή και έχει καλή απόδοση σε ορισμένες εφαρμογές.

Black Oxide
Το Black Oxide (Μαύρο Οξείδιο) έχει βελτίωση σε σχέση με το φωτεινό φινίρισμα όσον αφορά τη λιπαντικότητα. Επιπλέον, η πρόσθετη θερμική επεξεργασία του μπορεί να βελτιώσει τη διάρκεια ζωής του τρυπανιού έως και 50% σε σχέση με το συμβατικό HSS. Το Black Oxide δεν είναι μια επίστρωση αλλά μια διαδικασία θερμικής επεξεργασίας που χρησιμοποιείται στο HSS για τη μείωση της τριβής και της φθοράς.

TiN - Νιτρίδιο τιτανίου
Το τιτάνιο είναι ένα ανθεκτικό στη διάβρωση μέταλλο που χρησιμοποιείται ως επίστρωση σε τρυπάνια HSS για να τους δώσει εξαιρετικά υψηλά επίπεδα επιφανειακής σκληρότητας με τη μορφή νιτριδίου τιτανίου ή TiN. Τα τρυπάνια με επίστρωση τιτανίου μπορούν να τρυπήσουν δύσκολα υλικά και να διαρκέσουν έως και έξι φορές περισσότερο από τα συνηθισμένα τρυπάνια HSS. Μπορείτε να καταλάβετε το νιτρίδιο του τιτανίου από το λαμπερό χρυσό χρώμα του.

TiAlN - Νιτρίδιο αλουμινίου τιτανίου
Η επίστρωση τιτανίου-αλουμινίου-νιτριδίου (TiAlN) είναι μια ευέλικτη και παγκόσμιας εφαρμογής επίστρωση. Το TiAlN είναι μια χημική ένωση που αποτελείται από τιτάνιο, αλουμίνιο και άζωτο. Το πάχος της επίστρωσης κυμαίνεται από 1-4 μικρόμετρα (m). Η επίστρωση είναι ανθεκτική στη θερμότητα και την οξείδωση. Αυτό επιτρέπει μεγαλύτερες ταχύτητες κοπής και ταχύτερη διαδικασία εργασίας

 

Σύγκριση TIN και TIALN

TiN

TiAlN

Η διάρκεια ζωής παρατείνεται σε σύγκριση με τα μη επικαλυμμένα εργαλεία

3-4 x περισσότερο

2-7 x

περισσότερο

Σκληρότητα

2400 – 2600 Hv

4000 – 4200 Hv

Nano hardness

24 Gigapascal (GPa)

35 Gigapascal (GPa)

Coat thickness

.0001″ – .0002″ (2 to 5 microns)

0001″ – .0002″ (2 – 5 microns

Deposition Temp.

700 – 800°F

700° – 800°F

 

Διαφορετικοί Τύποι Τρυπανιών


Η επιλογή του σωστού τρυπανιού μπορεί να είναι δύσκολη επειδή υπάρχουν πολλές πιθανές εναλλακτικές λύσεις.


Τρυπάνια από χάλυβα υψηλής ταχύτητας HSS

Τα τρυπάνια από χάλυβα υψηλής ταχύτητας είναι το πιο βασικό και λιγότερο ακριβό τρυπάνι γενικής χρήσης. Επιπλέον, μπορούν να ακονιστούν εκ νέου για να αυξηθεί η διάρκεια ζωής τους.

Τρυπάνια Κοβαλτίου
Τα τρυπάνια από χάλυβα υψηλής ταχύτητας ενισχυμένα με κοβάλτιο ξεπερνούν τα τυπικά τρυπάνια από χάλυβα υψηλής ταχύτητας. Επιπλέον, το κοβάλτιο βελτιώνει τη θερμότητα και την αντοχή στη φθορά του χάλυβα υψηλής ταχύτητας. Έτσι, δημιουργώντας ένα πιο στιβαρό τρυπάνι που είναι εύκολο να ακονιστεί ξανά.

Τρυπάνια καρβιδίου
Από την άλλη πλευρά, το καρβίδιο είναι το πιο ακριβό αλλά και το πιο ανθεκτικό. Το καρβίδιο είναι μια ένωση βολφραμίου-άνθρακα. Τα τρυπάνια καρβιδίου αποτελούνται συνήθως από χάλυβα που έχει άκρο καρβιδίου. Τα τρυπάνια καρβιδίου χρησιμοποιούνται συνήθως για δύσκολα στη διάνοιξη υλικά και βαθύτερες οπές. Το καρβίδιο επιτρέπει επίσης στο ψυκτικό να περάσει μέσα από οπές που έχουν τοποθετηθεί στο τρυπάνι. Το ψυκτικό υγρό υψηλής πίεσης προσθέτει λίπανση και διατηρεί τη ζώνη κοπής κρύα, μειώνοντας τη φθορά.

Προηγούμενο άρθρο Οδηγός Αγοράς για Κωνικές Φρέζες
D - Τρυπάνια HSS Ø0.2-5 mm Hepyc
€0,80 - €2,70
D - Τρυπάνια HSS Ø5-10 mm Hepyc
€1,30 - €5,80
D-INCH - Τρυπανια Ιντσας Hepyc
€0,70 - €7,70
D-WE - Ξεπονταριστές Co Hepyc
€9,60 - €13,20