Μετάβαση στο περιεχόμενο
2102231624 - Δωρεάν μεταφορικά άνω 50€ - Τιμές χωρίς ΦΠΑ
2102231624 - Δωρεάν μεταφορικά άνω 50€ - Τιμές χωρίς ΦΠΑ
Οδηγός Αγοράς για Ηχόμετρα

Οδηγός Αγοράς για Ηχόμετρα

Ποια η διαφορά class 1 και class 2;

Tα πρότυπα κατασκευής των ηχόμετρων είναι το IEC61672-1:2002 ή το BS EN61672-1:2003, όπου καθορίζουν ένα ευρύ φάσμα κριτηρίων που πρέπει να πληροί το όργανο. Στο ισχύον επομένως πρότυπο IEC61672-1:2002 υπάρχουν δυο επίπεδα ανοχής και αυτά είναι γνωστά ως κλάσεις 1 και 2.

Παρακάτω δίνουμε το γράφημα απόκρισης ανοχών για μετρητές στάθμης ήχου class 1 και class 2 καθώς και ένα πίνακα με ενδεικτικές ανοχές σε συγκεκριμένες συχνότητες.

Οι καμπύλες ανοχών (dΒ) στο εύρος συχνοτήτων λειτουργία των μετρητών ηχητικής στάθμης

Σχήμα 1: Οι καμπύλες ανοχών (dΒ) στο εύρος συχνοτήτων λειτουργία των μετρητών ηχητικής στάθμης

 

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ (Hz)

ΑΝΟΧΕΣ (dB)

Class 1

Class 2

Στην συχνότητα αναφοράς και διακρίβωσης 1kHz.

±1,1

±1,4

Στην κάτω ακραία συχνότητα 20 Hz

±2,5

±3,5

Στην κάτω ακραία συχνότητα 20 Hz

+2,5

-4,5

+5,5

-∞

Σε υψηλή συχνότητα 10 kHz.

+2,6

-3,6

+5,6

-∞

Σε υψηλή συχνότητα 16kHz.

+3,5

-17

+6

-∞

 

Πίνακας 1Διακριτές τιμές συχνοτήτων και οι ανοχές σε (dB) των μετρητών στάθμεων class 1 και class 2.

 

Ποια τα χαρακτηριστικά των σταθμισμένων φίλτρων A και C;

Το ανθρώπινο αυτί είναι πιο ευαίσθητο στον ήχο στην περιοχή συχνοτήτων 1 έως 4 kHz από ότι στις πολύ χαμηλές ή τις πολύ υψηλές συχνότητες. Όσον αφορά τον θόρυβο, οι υψηλότερες ηχητικές πιέσεις σε χαμηλότερες και υψηλότερες συχνότητες από ό, τι στο μέσο εύρος είναι περισσότερο αποδεκτές ως θόρυβος.

Η γνώση για το ανθρώπινο αυτί είναι σημαντική για τον ακουστικό σχεδιασμό και τη μέτρηση του ήχου. Για να αντισταθμιστεί η ανθρώπινη ακοή, οι μετρητές ήχου είναι συνήθως εξοπλισμένοι με φίλτρα που προσαρμόζουν τη μετρούμενη απόκριση ήχου στην ανθρώπινη αίσθηση του ήχου.

Τα πιο συνηθισμένα φίλτρα είναι:

  • Α-weighting ή dB(A)
  • C weighting ή dB(C)

 

Α-weighting ή dB(A)

A-Weighting: Η στάθμιση Α είναι μια τυπική στάθμιση των ακουστικών συχνοτήτων που έχει σχεδιαστεί για να προσομοιώσει την ανταπόκριση του ανθρώπινου αυτιού στον θόρυβο. Οι μετρήσεις που γίνονται με αυτή τη στάθμιση θα εμφανίζονται ως dB(A) ή dBA.

Το dΒ(A) είναι το φίλτρο που χρησιμοποιείται ευρέως. Το dB (A) αντιστοιχεί κατά προσέγγιση στο αντίστροφο της καμπύλης ίσης-έντασης 40 dB (σε 1 kHz) για το ανθρώπινο αυτί.

C weighting ή dB(C)

C-Weighting: Η στάθμιση C δίνει πολύ περισσότερη έμφαση στους ήχους χαμηλής συχνότητας από την στάθμιση Α και είναι ουσιαστικά επίπεδη ή γραμμική μεταξύ 31,5Hz και 8kHz. Οι μετρήσεις που γίνονται με αυτή τη στάθμιση θα εμφανίζονται ως dB(C) ή dBC.

Το φίλτρο decibel C είναι πρακτικά γραμμικό σε αρκετές οκτάβες και είναι κατάλληλο για υποκειμενικές μετρήσεις σε πολύ υψηλά επίπεδα ηχητικής πίεσης.

Παρακάτω δίνουμε σε γράφημα την απόκριση των φίλτρων Α και C που είναι τα πιο συνηθισμένα καθώς και τα Β και Δ που συναντιούνται επίσης σε κάποιους μετρητές στάθμης ήχου.

H απόκριση των φίλτρων Α ,Β,C και D στο εύρος συχνοτήτων λειτουργίας των μετρητών στάθμης ήχου

Σχήμα 2: H απόκριση των φίλτρων Α ,Β,C και D στο εύρος συχνοτήτων λειτουργίας των μετρητών στάθμης ήχου.

Ποια η διαφορά ηχομέτρου, αναλυτή φάσματος, ηχοδοσίμετρου;

Το ηχόμετρο είναι ο μετρητής που μετράει τη στάθμη του ήχου ενώ ο αναλυτής φάσματος ήχου κάνει και ανάλυση του ήχου στο εύρος συχνοτήτων. Ο αναλυτής φάσματος έχει μια βαθμίδα επιπλέον στα ηλεκτρονικά του, ένα ζωνοπερατό φίλτρο που μπορεί να κάνει ανάλυση του φάσματος σε 1 Octave (8Hz=16kHz με 10 βήματα) καθώς και σε 1/3 Octave (6,3Ηz-20kHz με 33 βήματα). Το ηχοδοσίμετρο μετράει την έκθεση θορύβου σε διάρκεια 8 ωρών (dose).

Τι είναι fast, slow, impulse αποτίμηση της στάθμης θορύβου;

Η επιλογή fast, slow, impulse είναι μια επιλογή για τον χρόνο έκθεσης και δειγματοληψίας του οργάνου κατά τη διάρκεια της μέτρησης. Το καθένα από αυτά έχει μια συγκεκριμένη διάρκεια αποτίμησης της στάθμης ήχου:

Fast: γρήγορη αξιολόγηση μέσης τιμής, διάρκεια 125ms, εφαρμογή για σταθερές μεταβολές θορύβου (θόρυβος κίνησης, θόρυβος γειτονιάς, βιομηχανικός θόρυβος)

Slow: αργή αξιολόγηση μέσης τιμής, διάρκεια 1s εφαρμογή για σταθερό θόρυβο (μονότονο βουητό).

Impulse: παλμική αξιολόγηση, διάρκεια 35ms εφαρμογή για θόρυβο έκρηξη (πιστόλια, χτυπήματα σφυριών).

Επόμενο άρθρο Οδηγός Αγοράς για Ανεμόμετρα
PCE-SLD 10 - Ηχόμετρο Pce
€432 - €432
PCE-MND 10 - Ηχοδοσίμετρο Pce
€1.134 - €1.134