Μετάβαση στο περιεχόμενο
2102231624 - Δωρεάν μεταφορικά άνω 50€ - Τιμές χωρίς ΦΠΑ
2102231624 - Δωρεάν μεταφορικά άνω 50€ - Τιμές χωρίς ΦΠΑ
Οδηγός Αγοράς για Ροόμετρα Υπερήχων

Οδηγός Αγοράς για Ροόμετρα Υπερήχων

Τα ροόμετρα υπερήχων Ultrasonic Flow Meters πήραν το όνομά τους καθώς λειτουργούν στην περιοχή συχνοτήτων υπερήχων. Όσο πιο γρήγορα το υλικό κινείται / ρέει στον σωλήνα, τόσο περισσότερο αλλάζει η συχνότητα του κύματος. Στην πραγματικότητα, μετρώντας τα ακουστικά effects, η συσκευή καθορίζει τον όγκο και την κατανάλωση / ροή ενός συγκεκριμένου υλικού (νερό, λάδι, αέριο, διάφορα προϊόντα που ρέουν). Το μέσο ρέει στον σωλήνα με διαφορετική ταχύτητα και η μέτρηση που πραγματοποιείται τόσο κατά μήκος όσο και αντίθετα από τη ροή (ανοδικά) έχει σκοπό να προσδιορίσει, τελικά, τον ρυθμό της ροής και κατα συνέπεια την ογκομετρική ροή. Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στις μετρήσεις εάν δεν υπάρχει ροή, αλλά με την αύξηση της ροής, είναι πολύ πιο δύσκολο για το κύμα να κινηθεί ενάντια σε ολόκληρη τη ροή παρά προς τα κάτω, και γι' αυτό όσο πιο γρήγορη είναι η ροή, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η διαφορά στις μετρήσεις μεταξύ καθόδου και ανόδου (διαφορετικός χρόνος που απαιτείται για τη διέλευση μιας ορισμένης απόστασης με συγκεκριμένη ταχύτητα).

 

Η χρήση του probe που αντιδρά στην πυκνότητα του μέσου, παρέχει τη δυνατότητα μέτρησης ακόμη και της ροής μάζας. Πολλά εξαρτώνται από το υγρό, η ροή του οποίου πρέπει να μετρηθεί. Εάν το υλικό είναι καθαρό, εφαρμόζονται οι υψηλές συχνότητες και υπάρχει εγγύηση για μια πολύ αξιόπιστη και ακριβή μέτρηση. Εάν υπάρχουν κάποια στερεά σωματίδια στο υγρό, που απλώνονται ανομοιόμορφα ή το υλικό δεν είναι αρκετά καθαρό, οι συχνότητες πρέπει να χαμηλώσουν, για να αποφευχθεί η διασπορά τους και η απορρόφηση των ταλαντώσεων.

 

Ένας μετρητής ροής υπερήχων είναι εύκολος στη χρήση και στο χειρισμό, είναι ένα σταθερό όργανο, που δεν έχει κινούμενα μέρη και είναι αρκετά στιβαρό με μεγάλη διάρκεια ζωής, ωστόσο πριν από την εφαρμογή του είναι απαραίτητος ο έλεγχος του υγρού ρέει έτσι ώστε να αποφεύγονται αβεβαιότητες και αστοχίες κατά τη διαδικασία μέτρησης. Κατά την εφαρμογή μετρητών ροής, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι εάν ορισμένα υλικά / υγρά είναι πολύ ανθεκτικά στα υπερηχητικά κύματα και τα αντανακλούν αντί να τα αφήνουν να περάσουν, η μέτρηση θα είναι πολύ ανακριβής και ενδέχεται να προκύψουν σφάλματα. Τα σωματίδια που μπορεί να υπάρχουν στο υλικό έχουν τη δική τους ταχύτητα, διαφορετική από ολόκληρη τη ροή στην οποία βρίσκονται, και θεωρητικά, αυτό μπορεί επίσης να επιφέρει μεγάλες διακυμάνσεις και λάθη στις μετρήσεις του ρυθμού ροής. Παρά τις πιθανές δυσκολίες, είναι δίκαιο να πούμε ότι οι σύγχρονες συσκευές υπερήχων έχουν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ώστε να αντιμετωπίζουν ακόμη και εμπόδια όπως πολύ σκοτεινά και ανομοιογενή υγρά.

Το εύρος των δυνατοτήτων εφαρμογής ενός ροόμετρου υπερήχων είναι υψηλό: σχεδόν όλα τα είδη βιομηχανίας όπου το υλικό ρέει στους σωλήνες, οι περισσότερες απλώνονται σε νερό/λύματα, βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων και ποτών, φαρμακευτικών, χημικών και άλλων.


Οι μετρητές ροής υπερήχων έχουν εμφανή πλεονεκτήματα που είναι πολύ πολύτιμα και τα καθιστούν αναντικατάστατο εργαλείο όταν πρόκειται για ελέγχους συντήρησης και σέρβις, καθώς και για μέτρηση που θα πρέπει κατά προτίμηση να γίνεται χωρίς εισβολή στους σωλήνες. Ανάλογα με το υλικό και το είδος της επιχείρησης στην οποία πραγματοποιείται η μέτρηση, η διείσδυση στους σωλήνες μπορεί να είναι αρκετά ανεπιθύμητη (ηλεκτρική μονάδα ή χημική μονάδα), γι' αυτό είναι πολύ βολική η εφαρμογή μετρητή χωρίς επαφή που μετρά τη ροή μερικές φορές επικίνδυνης ουσίας . Ο μετρητής ροής με probes με σφιγκτήρα μπορεί να τοποθετηθεί ακόμη και στον σωλήνα και να πραγματοποιήσει τη μέτρηση εξωτερικά, από έξω, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε: θα πρέπει να τοποθετηθεί και να εφαρμοστεί σωστά στον σωλήνα για να αποφευχθεί η αποδυνάμωση ή η απώλεια του σήματος υπερήχων έτσι ώστε το τελευταίο να μπορεί να φτάσει πλήρως στο υγρό. Η εφαρμογή των probe με σφιγκτήρα καθιστά δυνατή την εφαρμογή της συσκευής οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς να εξαρτάται από τα είδη του υγρού και τις ιδιότητές του, καθώς η συσκευή παραμένει στεγνή και δεν έχει υποστεί ζημιά. Η μέτρηση πραγματοποιείται συνεχώς και τα αποτελέσματα μπορούν να ληφθούν σε πραγματικό χρόνο.

Ένας κινητός/φορητός ροόμετρο υπερήχων διευκολύνει τις μετρήσεις σε τέτοιο βαθμό που ο χειριστής δεν απαιτεί πρόσθετα όργανα για τη διενέργεια άμεσων ελέγχων όπου είναι απαραίτητο (από νερό μέχρι λάδια και χημικά). Είναι ιδανικό για περιπτώσεις όπου πρέπει να γίνει γρήγορη μέτρηση για την ανίχνευση ενός προβλήματος ή απλώς τον έλεγχο της γενικής κατάστασης της εν εξελίξει διαδικασίας. Λόγω της επαναφορτιζόμενης μπαταρίας, η φορητή συσκευή εξασφαλίζει μερικές ώρες ρυθμιστικής εργασίας και ο εσωτερικός καταγραφέας δεδομένων αποθηκεύει τις μετρήσεις για περαιτέρω ανάλυση και επεξεργασία. Οι κινητοί μετρητές ροής μπορούν πάντα να χρησιμοποιηθούν ως αναφορά για σταθερούς εγκατεστημένους μετρητές ροής, καθώς, παρά τη συμπαγή τους μορφή, παρέχουν καλά αποτελέσματα μέτρησης.

Ένα από τα νέα πεδία εφαρμογής είναι η εφαρμογή ροόμετρου για έλεγχο HVAC. Δεδομένου ότι στις μέρες μας υπάρχουν αυστηρές απαιτήσεις και κανονισμοί ως προς τη θέρμανση, τον κλιματισμό και τον αερισμό, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους, δωμάτια, γραφεία και παρόμοια, η ανάγκη για ακριβή μέτρηση της ροής του αέρα είναι αρκετά υψηλή. Για αυτόν τον τύπο μετρήσεων, η θερμοκρασία γίνεται μια σημαντική παράμετρος και η μέτρηση πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της θερμικής ροής. Η καλύτερη λύση, όταν πρόκειται για μετρήσεις σε θερμάστρες, συστήματα θέρμανσης, συστήματα πυρόσβεσης είναι ένας μετρητής θερμότητας με σφιγκτήρα. Χωρίς επιπλέον εισβολή στον σωλήνα με ζεστή/κρύα ουσία μέσα, ο μετρητής στερεώνεται στον σωλήνα (το μέγεθος του σωλήνα δεν έχει σημασία) και επιτρέπει τη διενέργεια της παρακολούθησης στα πιο δυσπρόσιτα και επικίνδυνα μέρη.


Η εφαρμογή του ροόμετρου βοηθά όχι μόνο στη διαπίστωση των προβλημάτων και στην αντιμετώπιση προβλημάτων στους σωλήνες, αλλά παρέχει δυνατότητες παρακολούθησης και ποιοτικού ελέγχου (για παράδειγμα, στην παραγωγή ποτών ή στην ανάλυση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων θέρμανσης). Εάν η συσκευή διαθέτει διπλή ή πολυκαναλική επιλογή, καθιστά δυνατή τη διενέργεια ταυτόχρονων μετρήσεων όχι μόνο σε λίγα σημεία ενός σωλήνα, αλλά και σε λίγους σωλήνες, παρέχοντας έτσι καλύτερη ακρίβεια και δυνατότητες σύγκρισης των τιμών. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε probes με σφιγκτήρα είτε με συσφιγκτήρες για να κάνουν τη διαδικασία μέτρησης πιο βολική και είναι κατάλληλοι τόσο για χαμηλές όσο και για υψηλές θερμοκρασίες λειτουργίας, γεγονός που εξασφαλίζει την εφαρμογή για παρακολούθηση της ψύξης καθώς και για τα συστήματα θέρμανσης.

Προηγούμενο άρθρο Οδηγός Αγοράς για Στροφόμετρα - Ταχόμετρα
Επόμενο άρθρο Οδηγός Αγοράς Τραχυμέτρου